De genomineerden

De jury kwam samen en selecteerde 5 genomineerden uit de inzendingen. Na feedback van het publiek koos de jury een winnaar. Luna Abortuscentrum Gent won de eerste Emilie award. Lees meer.

LUNA Abortuscentrum Gent

Het Kollektief Anticonceptie (nu LUNA Abortuscentrum Gent) was het eerste abortuscentrum in Vlaanderen, opgericht in 1980 toen abortus in België nog illegaal was. Het centrum wilde (kwetsbare) vrouwen helpen die enkel in het buitenland een veilige (maar dure) abortus konden krijgen. Ook vandaag pleiten LUNA abortuscentra voor zelfbeschikking voor elke vrouw en een nieuwe abortuswet zonder barrières. Kortom: baas in eigen buik.

Community Health Workers

Community Health Workers – team Gent helpt kwetsbare mensen en/of zorgt er voor ze krijgen waar ze recht op hebben. Als ‘brugfiguren’ helpen ze hen ook om gelijkwaardig deel te (kunnen) nemen aan alles wat Gent te bieden heeft.

WZC De Liberteyt

Woonzorgcentrum De Liberteyt (Wondelgem) richtte in 2021 ‘Studio X-pressief’ op, om ruimte te geven voor expressie, creatie, groei, vrouw zijn (meer dan 70% van de bewoners zijn vrouwen) en ontwikkeling. Een kerngroep van personeelsleden, bewoners en kunstenaars bereidt regelmatig een expo voor. Want kunst zorgt voor zingeving, meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.

Katrien Smet en Agnes Van Camp

Katrien Smet en Agnes Van Camp zijn twee buitengewone madammen, cultuur-sensitieve medewerkers avant la lettre die ooit El Ele oprichtten, een vzw met een bestuur van Turkse en Marokkaanse vrouwen. Als leerkracht zagen ze de eerste vrouwen met een migratieachtergrond toekomen in Gent. Binnen de kortste keren zaten ze Nederlandse les te geven bij hen thuis… en leerden zij ondertussen Turks en Marokkaans.

Marleen Temmerman startte meer dan dertig jaar geleden als gynaecologe een project op om hulpverleners te leren omgaan met slachtoffers van seksueel geweld. Dat lag mee aan de basis van de huidige ‘zorgcentra’. Temmerman werd in 1992 de eerste vrouwelijke professor gynaecologie in België en richtte de ngo International Centre for Reproductive Health op, die werkt rond vrouwenrechten in Europa, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Na haar job als hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie ging ze aan de slag bij het Aga Khan Development Network in Kenia. In 2022 werd Temmerman lid van de National Academy of Medicine, als eerste Belgische vrouw ooit.