Luna Abortuscentrum Gent heeft de allereerste ‘Emilie-award’ gewonnen. De Emilie beloont een persoon of organisatie die, of een bedrijf dat bijzondere inspanningen doet voor gelijke kansen van maatschappelijk kwetsbare groepen. De vier andere genomineerden waren Marleen Temmerman, woonzorgcentrum De Liberteyt, Katrien Smet & Agnes Van Camp en Community Health Workers.
De uitreiking vond plaats op donderdagavond 13 juni 2024 in een volle Fernandezzaal in Ons Huis op de Vrijdagmarkt. Het is een gezamenlijk initiatief van de ‘Socialistische Gemeenschappelijke Actie’: Vooruit Gent, Solidaris Oost-Vlaanderen en het ABVV Oost-Vlaanderen Luna Abortuscentrum Gent kreeg de award uit handen van juryvoorzitter Astrid De Bruycker, schepen van Gelijke Kansen.
De jury was vol lof over Luna Abortuscentrum Gent: “De winnaar van de eerste Emilie heeft pionierswerk verricht, op een moment dat abortus nog illegaal was. Dat heeft hen niét tegengehouden om te blijven strijden voor vrouwenrechten. De impact van hun werk is nog steeds immens. Dankzij hun strijd is een heel bijzonder vrouwenrecht ondertussen verworven. Het recht op abortus, staat tegenwoordig weer onder druk – elders in de wereld, in Europa én bij ons. Aan ons allemaal, om er te blijven voor strijden.”
Een aantal van de dokters die het centrum ooit illegaal opgestart hebben waren aanwezig en waren oprecht blij met de erkenning die deze prijs geeft aan hun jarenlange inzet.
Wim Van de Voorde, coördinator Luna Abortuscentrum Gent “Ons abortuscentrum speelde een voortrekkersrol in de liberalisering van abortus met coördinator Lucie Van Crombrugge als één van de meeste vocale voorvechtsters. Ook al is abortus vandaag legaal in België, de strijd van toen, is nog niet volledig gestreden. Onze werking wordt bepaald door de abortuswet. We werken nog steeds op basis van de wet van 1990, een wet van bijna 35 jaar oud. Die wet bevat nog steeds vele barrières voor vrouwen. Dat maakt de figuur van Emilie Claeys en haar strijd voor vrouwenrechten erg actueel en ik roep dan ook de progressieve krachten in de samenleving op om druk uit te oefenen op de toekomstige regeringspartners om een stemming van een nieuwe abortuswet toe te laten.”
Verloop van de wedstrijd
In een eerste ronde mocht het publiek kandidaten nomineren. Uit de 15 nominaties selecteerde de jury vijf kanshebbers op de prijs: Marleen Temmerman, woonzorgcentrum De Liberteyt, Katrien Smet & Agnes Van Camp, LUNA Abortuscentrum Gent en Community Health Workers.
Daarna was het opnieuw aan het publiek: zij mochten aangeven wie er mocht winnen en vooral waarom. Er kwamen maar liefst 250 reacties in een paar dagen tijd. Met die input ging de jury terug aan de slag en zij kozen een winnaar.
“Die selectie was niet gemakkelijk”, zegt Astrid. “Want alle 15 mensen en organisaties die genomineerd werden doen geweldig werk. Aan hen allen wil ik zeggen: jullie zijn allemáál winnaars. Wat jullie doen verdient respect én navolging. Dus: blijf doen wat Emilie deed. Blijf het voortouw nemen. Blijf goeie acties opzetten. Blijf mensen versterken en emanciperen, en blijf anderen inspireren om dat ook te doen.”
Het werd een mooi evenement, vol verbinding tussen mensen die oprecht hard werken om een stem te geven aan mensen die dat zelf minder goed kunnen. Het werk van deze organisaties blijft nodig en de Emilies geven erkenning en waardering aan hen. Daarom volgt er volgend jaar een tweede editie van de Emilies.
Emilie Claeys, icoon van gelijke kansen/rechten
De ‘Emilie’ is een eerbetoon aan Emilie Claeys (1855-1943), Gentse socialiste en feministe tijdens de Industriële Revolutie. Ze streed voor stemrecht voor vrouwen, gelijk loon en anticonceptie. Ze zetelde in de partijraad van de pas opgerichte socialistische partij en was daarmee – als vrouw – haar tijd ver vooruit.
“Emilie Claeys is nog altijd een voorbeeld voor ons allemaal, op een moment waarop vrouwen in ons land nog altijd minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk. Haar verhaal heeft de kracht om te inspireren. Op de fundamenten van haar werk werden solide vrouwenrechten gebouwd. Die gaan we zomaar niet zomaar laten afbreken. Een moment zoals dit helpt om dat allemaal in de aandacht te houden; om mensen daarover te doen nadenken.”
Het evenement werd gehost door Anemone Valcke. Er waren optredens door Rowany Daniels (slam poetry) en Maxime Clincke (hip hop). Er waren bijna 100 mensen aanwezig op de uitreiking.